Kirazlı lezzetler

Kiraz, gülgiller ağacı ailesindendir. Kafkasya ve doğu Karadeniz kıyılarında, adını da aldığı Giresun’da yetişip dünyanın dört bir yanına yayılmış. Eski çağlardan bu yana bir çok halk için ama özellikle Uzak Doğu’da bambaşka bir kıymeti vardır. Sanatçılar krallar için kiraz çiçeği resimleri çizerler, duvarlarda kiraz çiçeği tabloları sonsuz bir yaşamı sembolize eder, kapılara kiraz ağacı dalları asılır. Japonlar başta olmak üzere Uzak Doğu halkları, her yıl kiraz ağaçlarının çiçeklenmesini bir festival olarak kutlar. Japonya’da “Sakura” adı verilen bölgeye özgü bu kiraz ağacının tohumlarının ülke dışına çıkarılması kesinlikle yasak. Fakat İstanbul’da, Ertuğrul Fırkateyni anısına dikilmiş sakura ağaçları vardır.

KİRAZ MEVSİMİ

Kiraz ve ölüm doğum ilişkisi sadece Uzak Doğu’da değil Anadolu ve Akdeniz havzasında da kurulmuştur. Ayrıca kirazın eski tıpta zehirlenmelerden korunmak, kanı arıtmak maksadıyla kullanıldığı biliniyor. Elbette, bugünün bilimi ışığında kirazın ödem atmayı kolaylaştıran bir nitelik taşıdığı için, vücuttaki zararlı maddelerin de atılmasını sağlayarak bir destoks etkisi yaptığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mevsimi geldiğinde şöyle bir avuç kirazı sabahları aç karnına yemek, toksinlerden arınmayı sağlayabilir. Eğer herhangi bir engeliniz yoksa, doğal yetiştirilmiş mevsim meyvelerinden bir avuç kadarını sabah aç karna yeyip, sonra bir yarım saat sadece ara ara su içmenizi öneririm. Metabolizmanız en az 10 yaş gençleşecektir.

KİRAZLI ETLİ YEMEK

Hemen her şeyi yemeğe dönüştürme kabiliyetine sahip olan biz Anadolulular, kirazdan da etli yemek yapmayı ihmal etmedik. Akdeniz havzasında İspanyollar da çorbasını pişirdiler. Dünyaya yayıldıktan sonra ise tatlılara, hamur işlerine, kurabiyelere dönüştü. Bereketli ve lezzetli kirazın mevsiminde, biz de kirazla yapılabilecek, az bilinen birkaç tarifi paylaşalım. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.

Lahm-i Kiraz (Suriye)

MALZEMELER

600 g kiraz
300 g kıyma
2 yemek kaşığı irmik
2 domates
Bir yemek kaşığı domates salçası
Bir yemek kaşığı reyhan
Bir orta boy kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI

Kıyma, irmik, tuz ve reyhan ile bir köfte hamuru yoğuralım. 20 dakika dinlendirdiğimiz hamurdan misket büyüklüğünde köfteler yapıp 200 derecelik fırında pişirelim. Soğanı ince ince doğrayalım, zeytinyağında kavuralım. Üzerine salça ve küp küp doğranmış domatesi ekleyelim. Köfteleri ve tepside kalan et yağını ilave edelim. Üzerini iki, üç parmak geçene kadar su ekleyip bir taşım kaynatalım. Kirazı sapından ve çekirdeklerinden ayıralım. Ayıkladığımız kirazı, yemeğe ilave edelim. Baharatlarını ilave edelim, 5 dakika daha kaynatıp servise alalım. Afiyet olsun.

Kirazlı Tart

MALZEMELER

-250 gram kiraz -1 su bardağı toz şeker l 100 gram tereyağı l 1 çay bardağı şeker l 1 çay bardağı yoğurt -1 yumurta -1 su bardağı un -Bir paket kabartma tozu -Pudra şekeri

YAPILIŞI

Kirazları ayıklayıp çekirdeklerini çıkartalım. Kirazları bir su bardağı toz şeker ile karıştırıp suyunu bırakması için 15 dakika bekletelim. Oda ısısında yumuşamış tereyağı ve bir çay bardağı şekeri iyice çırpalım. Yoğurt, yumurta ve kabartma tozunu ilave edelim. Unu eleyerek ilave edelim ve yoğuralım, buzdolabında dinlendirelim. Bir tart kalıbını yağlayıp hamuru yerleştirelim. Üzerine toz şeker ile karıştırdığımız ve suyunu aldığımız kirazları dizelim. 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirelim. Çıkarıp soğutalım ve pudra şekeri serpelim. Dilimleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

Yorum yapın

Rakı Fiyatları Geçici Mail yks pdf indir antrenmanlarla matematik 1 pdf serway fizik 1 pdf ilahi sözleri 1984 pdf türkçe pdf numara sorgulama minecraft premium satın al instagram takipçi satın al ilahi sözleri youtube mp3 çevir apk indir film izle resim yükle Selçuk Sport Apk İndir instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al