Yeni Delhi – Hindistan’ın son zamanlarda buğday ihracatını ciddi bir şekilde kısıtlama kararı yıkıcı sıcak hava dalgası temel emtia fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu ve dünya çapında baş gösteren gıda kıtlığı konusunda uyarılar aldı. Buğday vadeli işlemlerinin fiyatı Pazartesi günü %5,9 arttı. tüm zamanların en yüksek seviyesi Salı günü hafifçe toparlanmadan önce Chicago’da yarım kile başına 12.68 dolar.
Avrupa pazarında fiyat, günlük işlem sırasında %4,68 artışla ton başına 436,25 Euro’ya yükseldi.
Temel gıda ürünlerinin fiyatı çeşitli nedenlerle bu yıl %60’tan fazla arttı, ancak büyük ölçüde bu artışın neden olduğu aksaklıklar nedeniyle. Ukrayna’da savaş. Uzun zamandır “Avrupa’nın ekmek sepeti” olarak bilinen Rusya ve Ukrayna birlikte, son yıllarda dünyanın toplam buğday ihracatının neredeyse üçte birini oluşturuyor. Gübre kıtlığı ve kötü hasat, fiyatların yükselmesine katkıda bulundu.
Amarjeet Kumar Singh/Anadolu Ajansı/Getty
Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan’daki hükümet, ülkeyi vuran şiddetli ısının yarattığı tehdit karşısında ulusal gıda güvenliğini yönetmek için hareketin gerekli olduğunu söyleyerek 13 Mayıs’ta özel buğday ihracatını yasakladı.
Erken, uzun süreli bir ısı dalgası 120 derece Fahrenheit’in üzerine yükselen sıcaklıklar gönderdi, Mart ayından bu yana Hindistan ve Pakistan’da düzinelerce insanı öldürdü ve mahsullere büyük zarar verdi.
Geçen hafta, Hintli iklim bilimcisi Vimal Mishra, CBS News’e, insanlık Dünya’nın ikliminin hızını yavaşlatmak için hızlı hareket etmezse, mevcut sıcak dalgasının “önümüzdeki 20 ila 30 yıl içinde göreceğimiz şeylerin sadece bir anlık görüntüsü” olduğunu söyledi. ısınıyor. Isı dalgalarının önümüzdeki yıllarda daha sık olacağını, daha uzun süreceğini ve daha şiddetli olacağını öngördü.
Hindistan son beş yılda tampon buğday mahsulleri üretti ve 2022’de rekor 10 milyon tonluk ihracat yapmayı hedefliyordu. Sıcak hava dalgası ve bunun yol açtığı ihracat yasağı, Hindistan’ın ihracatının en azından bunu yapabileceğini uman emtia tüccarlarını hayal kırıklığına uğrattı. Ukrayna savaşının neden olduğu açığı kısmen telafi ediyor.
Hindistan, “komşu ve diğer savunmasız ülkeleri” “gıda güvenliği ihtiyaçlarını karşılamak için” yasaktan muaf tuttu ve liderler, gıda güvenliği tablosu düzelirse bunun tersine çevrilebileceğini vurguladı, ancak hareket hala eleştiri alıyor.
Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, Yediler Grubu (G-7) tarım bakanlarının bu hafta ülkesinde yaptığı toplantıda, “Herkes ihracat kısıtlamaları getirmeye veya pazarları kapatmaya başlarsa, bu krizi daha da kötüleştirir.” dedi.
Hintli ekonomist Ashok Gulati, Hindistan’ın buğday ihracat yasağını “diz sarsıntısı reaksiyonu” Yeni Delhi’deki hükümet tarafından ve bir “zımni vergi” ülkenin kendi sıkıntılı çiftçileri.
Ancak Hindistan’ın önde gelen tarım uzmanı Devinder Sharma, ülkenin yurtdışına buğday satmadan önce 1,4 milyar insanı için yeterli gıdaya sahip olmasını sağlaması gerektiğini savunarak hükümetin ihracat yasağını savundu.
Sharma, CBS News’e verdiği demeçte, “Sıcak dalgasının bu sefer mahsullerimize ne yaptığına bakın” dedi. “Eğer sorumlu olacak kim olacak [monsoon] yağmurlar da hasara yol açar mı, yoksa başka iklim faktörleri gelecek yıl üretimimizi etkiler mi?”
Kıtlık ve durgunluk korkuları
Birleşmiş Milletler’e göre, küresel gıda fiyatları geçen yıl yaklaşık %30 arttı. Bu, artan yakıt ve enerji fiyatlarıyla birlikte dünya genelinde enflasyonu artırıyor. Ve bu, milyonlarca insanın zaten yeterince yiyecek alamadığı daha yoksul ülkelerde kıtlık ve toplumsal huzursuzluk korkularını artırdı.
Bazı uzmanlar, koşulların bir araya gelmesinin ABD de dahil olmak üzere zengin ülkeleri resesyona sürükleyebileceği konusunda şimdiden uyarıyorlar.
Pazar günü, Goldman Sachs’ın kıdemli başkanı Lloyd Blankfein şunları söyledi: CBS’nin “Ulusun Yüzü” ABD’de “çok, çok yüksek bir resesyon riski” vardı
ABD Tarım Bakanlığı, ilk “Dünya Tarımsal Arz ve Talep Tahminleri”nde rapor Geçen hafta yayınlanan bir rapor, önümüzdeki iki yıl için buğday üretiminde düşüş öngörüyor.
BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) yaptığı açıklamada, “Gıda güvenliği, öngörülen gelecekteki iklim değişikliğinden giderek daha fazla etkilenecek” dedi. son rapor“Düşük gelirli tüketiciler, iklim değişikliğinin olmadığı bir senaryoya kıyasla, 183 milyon ek insanın açlık riskiyle karşı karşıya kalacağını öngören modellerle özellikle risk altında.”
Kaynak : https://www.cbsnews.com/news/india-heat-wave-wheat-prices-soar-climate-change-ukraine-war-supplies/